Zubní pasta: Co si vlastně vkládáme do úst?

06.12.2013 21:33

Najdete je na pultech v každém obchodě – bělicí, dětské, na odhalené krčky… Reklamy na některé z nich vidíte snad v každé přestávce v televizním programu. Používáme je denně, a pokud je nemáme, cítíme se nervózní a špinaví. Učíme se čistit si zuby už odmala a nedokážeme si představit, že bychom aspoň jednu tubu neměli v koupelně.

Právě proto, jak běžnou se zubní pasta stala, ani nepřemýšlíme, že by mohla mít nějaké negativní vlastnosti. Přitom právě ústy vede nejrychlejší cesta do našeho těla! Skrze ně přijímáme nejen živiny, ale i toxické látky.

Asi víme, že obsahují fluor. Možná jsme se i někdy dočetli, že není až tak zdravý, jak by se zdálo, ale to je jen jedna z mnoha složek, z nichž se pasty skládají.

Nejhorší na tom je, že spolknout zubní pastu je velmi jednoduché a často si to ani neuvědomíme. A co víc, mnoho výrobců past pro děti vytváří nové „sladké“ příchutě, které děti lákají k tomu, aby je spolkly. Kupte si krabičku cigaret a najdete na ní varování „Kouření způsobuje rakovinu“, zato na tubě zubní pasty nenajdete upozornění „Čištění způsobuje fluorózu“.

Co to ta fluoróza je? Navenek ji můžeme zpozorovat jako „skvrnitost“ zubů, uvnitř našeho těla se však projevuje mnohem dramatičtěji. Může způsobit lámavost kostí, hyperaktivitu u dětí nebo naopak útlum. U dětí se mohou objevovat až autistické projevy chování a opožděný vývoj mozku.

Mohli byste namítnout, že fluor je jedním z prvků, které naše tělo potřebuje. Nejedná se tu ovšem o přírodní fluor ale o fluorid sodný, který je jednou z karcinogenních látek. Vědecky je ověřeno, že tato látka ovlivňuje určitá mozková centra, především to, kde je usídlena naše vůle se prosadit. Zvláštní, nemyslíte?

Celosvětovým dopadem na populaci je snížení plodnosti a za jednoho z viníků je považován i fluor. Navíc jeho požití v zubní pastě může být pro děti zdraví ohrožující, například 4leté dítě by nemělo sníst více než polovinu tuby, jinak to může vést k závažným následkům.

Další z látek, kterou minimálně dvakrát denně „konzumujeme“, je triclosan, který se běžně používá jako silné antibakteriální a antifungicidní (protihoubové) činidlo. Ve spojení s chlorem (běžně obsažený ve vodě z kohoutku) se stává karcinogenem.  Mimo jiné blokuje i funkci štítné žlázy. Hlavně kojící matky by si na něj měly dát pozor, protože je poté obsažen i v mateřském mléce. Můžete ho nalézt i v deodorantech.

SLS (sodium lauryl sulfát) způsobuje afty v ústech, tedy léze vzniklé prasknutím vezikulu. Setkáte se s ním i v tabletách do myčky nebo sprchových gelech.

Nejspíš jste slyšeli o citlivosti zubů způsobené odhalováním krčků. Ano, viníkem jsou zubní pasty. Není to paradox? Za tyto důsledky nese zodpovědnost skupina látek zvaná abraziva. Když si koupíte pastu určenou na tento problém, pořizujete si pouze anestetikum, které znecitliví okolní nervy. Ta nejsilněji působící najdete v bělicích zubních pastách.

Proč je zubní pasta sladká? No ano, mohou za to umělá sladidla.

Pokud chcete svým zubům ulevit, nejspíš sáhnete po nějakém bylinkovém vydání. Výborně. Co třeba tea tree oil? Kromě vedlejších účinků a interakcí s léky vám nic nehrozí.

Nechci vás děsit. Samozřejmě že existuje alternativa a proto si ukážeme, že je známý velmi jednoduchý recept na domácí zubní pastu. Podívejte se na mé video:

https://www.youtube.com/watch?v=KF5ntFoR26M

 

 

Popis receptu: Do dvou lžic rozpuštěného kokosového oleje dejte nadrcené koření (kardamon, hřebíček, skořici) a nechte asi dva dny uležet na místě s pokojovou teplotou. Pak koření sceďte a olej vmíchejte do dvou lžic bicarbony. Pořádně promíchejte.

Buďte si vědomi toho, že ani tato pasta není spásonosná. Při nadměrném užívání (např. čištění po každém jídle) může být i bicarbona nebo obyčejná sůl škodlivá. Střídejte proto to, co si dáváte do pusy, abyste vašim zubům poskytli to nejlepší.

 

Podrobnější informace naleznete v těchto zdrojích:

fluoridealert.org/studies/fertility03/

fluoridealert.org/issues/health/fertility/

fluoridealert.org/studies/fertility02/

www.fluorideresearch.org/CFTS/files/CFTS.pdf

www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/news/20100409/triclosan-question-and-answer

www.health-report.co.uk/sodium_lauryl_sulphate.html

en.wikipedia.org/wiki/Skeletal_fluorosis - pouze přiblížení pojmu skeletální fluoróza